De modelbaan van Ruud Groot

DE MODELBAAN VAN RUUD GROOT

Zo’n 55 jaar geleden heb ik mijn eerste trein gekocht en met mijn baan op zolder was ik de koning te rijk. Al snel kwamen er een paar locs bij, maar alles ging analoog en de beperkingen waren vaak groter dan de gewenste mogelijkheden. Vanwege verhuizingen verdween alles in dozen, met de mededeling: ‘Als ik later uitgewerkt ben en veel tijd heb, pak ik alles weer op’.

Toen dat moment zich aandiende bleek alles toch wat anders te lopen als ik in eerste instantie had gedacht. De vooruitgang in de modeltreinsector is gigantisch toegenomen en mijn kennis is op dit gebied al die jaren stil blijven staan.
Natuurlijk krijg je van treinfanaten allerlei goede adviezen, maar juist daardoor is het lastig enige structuur te krijgen in het oppakken van de fantastische mogelijkheden die deze geweldige hobby tegenwoordig biedt.

Wat is het dan fijn om in een goede omgeving te mogen vertoeven van plezierige modeltreinexperts, die je met raad en daad willen bijstaan. De modeltreinenclub 1904 was voor mij een uitkomst. Mijn eerste baan heb ik afgebroken en ben helemaal op nieuw begonnen. Stapje voor stapje groeide daardoor zowel mijn kennis, als mijn baan volgens de hedendaagse techniek. Het zal nog wel een hele tijd duren voordat alles gereed is en rijdt zoals ik me dat heb voorgesteld. Maar het bouwen en het leerproces is ook fascinerend. Op de foto zie je het eerste gedeelte van het schaduwstation met 22 opstelsporen te zien, maar gaande weg is de fotoserie uitgebreid met de vorderingen van mijn baan.

Inmiddels is ook mijn treinenverzameling aanzienlijk uitgebreid en is vrijwel volledig op de Nederlandse Spoorwegen afgestemd en op de treinen die in Nederland rijden of hebben gereden

De baan bestaat nu uit 3 niveaus op zowel de linker als de rechterzijde van de kamer. De beide zijden zijn met elkaar verbonden door meerdere spoorlijnen, die langs het raam lopen. Maar ook 2 bruggen verbinden de linker en de rechterzijde van de kamer met elkaar. Zo krijg je een levendig spoorverloop van meerdere treinen over het gehele emplacement

Om van het onderste niveau naar het bovenste niveau te komen is aan de rechterkant een spiraal met 9 omlopen gebouwd.

Het rechtergedeelte omvat verder een camping, een locloods met een draaischijf en een overlaadstation waar ook een haven met een containeroverslag en een strand met recreatie te vinden is. In de haven ligt een zelf gebouwd containerschip. Een slingerdijk met autoverkeer maakt de rechterzijde compleet.

Aan de linkerzijde van de kamer is een dorpje met een dorpsplein gemaakt. Ook ligt daar het station met meerdere perrons en stationsoverkapping. Omdat het station op een verhoog is gebouwd, loopt er een autoweg onderdoor. Bij het er naast gelegen tankstation is ook een Mc Donald gevestigd en verder nog een goederenstation met overslag van kolen.

Inmiddels ben ik ook begonnen aan een tussen niveau. Die kan worden bereikt door middel van een hangspiraal met 2 omlopen aan de linkerkant van de kamer. Op het tussen niveau komen ook nog 12 opstelsporen die weer zijn aangesloten op zowel het bovenste niveau en op de grote spiraal aan de rechterzijde van de kamer.

De baan blijft dus vooralsnog in opbouw en het eindresultaat laat nog wel even op zich wachten. Maar het bouwen aan de baan is juist naast het rijden en ontwerpen, een van de leukste onderdelen van onze hobby.

Foto’s  .                                            Baan.   

Foto’s  .                                          Speciale foto’

Foto’s                                            Nieuwste…    

Login